ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноНовиниСъдТемида

Съдът отстрани от длъжност данъчната, хваната с подкуп в Пловдив

Ренета Иванова подала молба за напускане тази сутрин, чрез защитника си

Адв. Ташкена Колчева: Тя беше ужасена, че се намира близо до сградата на НАП и не иска да се връща там

Служителката си е признала, стана ясно в съдебната зала

Състав на Окръжен съд-Пловдив отстрани от длъжност данъчната служителка Ренета Иванова от ТД на НАП, която беше арестувана в началото на миналата седмица, в момент на получаване на подкуп от 2000 лева. Спрямо нея е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 304 б ал. 1 от Наказателния кодекс  за това, че на 18 февруари 2020 г. в Пловдив е поискала дар – пари в размер на 4000 лева, и на 24 февруари 2020 г. е приела дар – пари в размер на 2000 лева, които не й се полагат.

Тя се яви в съдебната зала днес с двама адвокати от Пазарджишката колегия – адв. Ташкена Колчева и адв. Румен Колчев.

Прокурор Делян Пенчев поиска отстраняването от длъжност на данъчната служителка с аргумента, че тя има достъп до всички данни в системата на ТД на НАП, може да повлияе на разследването и има реална опасност да го осуети.

Припомняме, че случаят бе оповестен на нарочен брифинг в Прокуратурата. Подкупът Иванова взела, за да упражни влияние при вземане на решение относно установяването на размера на неправомерно ползван данъчен кредит и несъответствие на декларирания годишен оборот и оборота във фискалните устройства на пловдивска фирма. Тя сама се обадила във фирмата и поискала среща със собственика. На срещата данъчната служителка дошла с разпечатана справка от 3 страници на бланки на НАП, заявила, че според данните има установено нарушение и поискала 4000 лева, за да въздейства на двама свои колеги. После е заловена в момент на получаване на половината от парите.

Иванова е била освободена от ареста под гаранция от 3000 лева в петък – 27 февруари 2020 година и тази сутрин отишла с адвокатите си да подаде молба за напускане на длъжността началник отдел „Обработка на плащания и задължения“ в ТД на НАП – Пловдив, стана ясно в залата.

Молбата била депозирана от адв. Колчева, разказа тя пред съда, тъй като Ренета била ужасена от факта, че се намира близо до сградата.

„Тя не иска да стъпи повече в тази сграда и не желае да се връща там“, каза Ташкена Колчева.

Защитата изтъкна, че Иванова е признала обстоятелствата и фактите по време на разпит пред разследващите. Осъзнавала своята грешка и процесът ѝ на превъзпитание е започнал. Адвокатите поискаха от съда да не губи време с отстраняването ѝ от длъжност, след като тя самата е подала молба за напускане по взаимно съгласие считано от днес.

След кратко съвещание съдът постанови, че искането на прокуратурата е основателно и отстрани 60-годишната Ренета Иванова от длъжността началник отдел „Обработка на плащания и задължения“ в ТД на НАП-Пловдив. В мотивите се казва, че няма отговор на депозираната ѝ молба за напускане. Освен това в молбата има посочен алтернативен вариант, че тя може да ползва отпуск, ако декларираното ѝ желание днес се счете за едномесечно предизвестие, при условие, че ръководството не се съгласи с искането за незабавно прекратяване на трудовите правоотношения по взаимно съгласие с днешна дата.

Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано в тридневен срок.

Адв. Ташкена Колчева заяви, че ще изчакат, за да видят в рамките на този срок за  отговор от шефа на НАП на молбата на нейната клиентка.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по… More »

2 коментари

  1. Подкупи взема и урода на съдебната система Красимира Донева от Шумен късократа долна курва ..ебяща се с дърт полицай за служебни дела..Подкупите долнопробната рижава грозна миризлива лоена курва Красимира Донева с прякор защитницата на убийци на деца ги взма от долни цигански своднички,джепчийки и курви от селата плъзнали из Варна..да пише прокурора каквото им е удобно Урода на съдебната система ще е във всички медии да я знаете Красимира Донева бивша санитарка..задочно завършила и хукнала да се прави на адвокатка ..миризлива долна просеща курвагнусницата

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина